2009. február 28., szombat

Tudatosan az egészség felé


Tanítóm mindig azt mondja:
- Addig amíg nem fogadod el önmagad, másokat sem tudsz elfogadni, addig amíg nem tudod önmagad szeretni, másokat sem tudsz szeretni!
Mióta tudatosan figyelem önmagam és másokat is, egyre többet tapasztalom, hogy ez a mondat nagyon is igaz, és minden pillanatunkat, kapcsolatunkat, az emberekhez való viszonyunkat befolyásolja.
Így az első amiről szeretnék írni, önmagunk elfogadása.
Ha valaki azt kérné tőlünk, hogy írjuk össze a hibáinkat, többnyire rengeteg negatívnak gondolt testi és személyiségi tulajdonságunkat feltudjuk sorolni egy perc alatt.
De ha valaki azt kéri, hogy mi az amit értékesnek gondolsz magadról, akkor kicsit nehéznek érezzük a feladatot.
Persze vannak kívételek, de mível hiszek abban, hogy véletlenek nicsenek, így tudom, hogy csakis azok olvassák ezt a bejegyzést, akiknek pont most szükségük van erre.
Azt szoktam mondani, ha valaki nem tudja, hogy ő igenis értékes ember, és fogalma sincs arról, hogy milyen értékei vannak, akkor beszéljen a legjobb barátnőjéről, vagy barátjáról.
Mi az amit jó tulajdonságának gondol benne, mi az amit értékel benne, és akkor forduljon kicsit befelé és figyelje meg, hogy ezeket a tulajdonságokat önmagában is megtalálja-e? Hiszen a barátok, a párkapcsolatunk, saját gyerekeink mindig tükröt tartanak elénk. S amit bennük látunk, az önmagunkban is jelen van.
S amikor már felsoroltunk jó néhány értékünket, akkor ezeket mondjuk ki hangosan is, fogadjuk el, hogy értékes emberek vagyunk.
"Hibázz annyit, amennyit csak lehet és közben egyetlen dologra figyelj, ne kövesd el újra ugyanazt a hibát. És fejlődni fogsz."
Osho