A hagyma-főleg nyersen fogyasztva- stimuláló hatású, serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatású. Segít a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást, vizelethajtó és vérképző hatása is van. Sok benne az A, C, E, és B vitamin, a kálium, cálcium, foszfor és vas. Fluor tartalma védi a fogzománcot. Fékezi a rák kialakulását, csillapítja a köhögést és enyhítia meghűlés panaszait.
Tanács: köhögés, megfázás esetén keverjünk össze vastag hagymakarikákat barna cukorral, 12 óra után a keletkező léből fogyasszon naponta többször egy-egy evőkanállal. Gyulladás esetén aprítsa fel a hagymát, keverje kásássá egy kis vízzel és kenjük fel a gyulladt területre. A hagymás tej mézzel segít az alvásproblémák esetén. Ehhez az összevágott hagymát tegyük forró tejbe, fedjük le 15 percig, majd a hagymát szedjük ki.